ΓΟΝΑΤΟ
ΓΟΝΑΤΟ
ΓΟΝΑΤΟ
Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος. Αποτελείται από μύες, τένοντες, μηνίσκους, συνδέσμους κτλ. Είναι μία εξαιρετικά σύνθετη άρθρωση η οποία στηρίζει ολόκληρο το σώμα είτε όταν απλά στεκόμαστε όρθιοι, είτε όταν κινούμαστε. Το γόνατο απορροφά τους κραδασμούς και συμμετέχει σε όλες τις κινήσεις όπως το βάδισμα, το τρέξιμο, το κολύμπι.
Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες των τραυματισμών;
Το γόνατο λόγω της θέσης του τραυματίζεται εύκολα. Η στροφή ή μια απότομη κίνηση μπορεί να προκαλέσει ρήξη στους συνδέσμους ή/και στους μηνίσκους. Οι χορευτικές κινήσεις, τα άλματα, το τρέξιμο κτλ προκαλούν φθορά στους χόνδρους και τους μηνίσκους. Το επιπλέον βάρος, τα ανώμαλα εδάφη, τυχόν κραδασμοί και τα ακατάλληλα παπούτσια μπορούν να επισπεύσουν τις φθορές. Η εκδήλωση κακώσεων στα γόνατα είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει διότι η γυναικεία λεκάνη είναι πιο πλατειά, τα οστά των μηρών είναι πιο κοντά και έχουν κλίση προς τα μέσα με αποτέλεσμα τα γόνατα να έχουν τάση σύγκλισης και απόρροια αυτού είναι η μειωμένη απορρόφηση των κραδασμών.

- Μηνίσκος: πιο συχνά προκαλούνται ρήξεις στον έσω και έξω μηνίσκο. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι οίδημα (πρήξιμο) και πόνος στην άρθρωση, αλλά και μπλοκάρισμα του γονάτου σε κάποια κίνηση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή αρθροσκοπική.
- Τενοντίτιδα: δημιουργείται φλεγμονή στον τένοντα και οι κινήσεις περιορίζονται αισθητά. Στα πρώιμα στάδια εκδηλώνεται πόνος στο γόνατο κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο οποίος περιορίζεται κατά την ανάπαυση. Σε επόμενα στάδια η τενοντίτιδα εξελίσσεται και ακόμα και μια απλή κίνηση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο. Σε περιστατικά που η βλάβη είναι μικρή, προτείνεται φυσικοθεραπεία, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο γιατρός προτείνει ακινησία και φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
- Χονδροπάθεια – Αρθρίτιδα: πιο συχνά εμφανίζεται στις γυναίκες και κυριως στις υπέρβαρες. Προκαλείται από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Οι ασθενείς πονούν και παρατηρούν ένα ελαφρύ οίδημα στο γόνατο. Σε ορισμένες περιπτώσεις το γόνατο μπορεί και να μπλοκάρει. Όλες οι ασκήσεις γίνονται με περιορισμένο εύρος κίνησης, ενώ κινήσεις που καταπονούν το χόνδρο αντενδείκνυνται. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με εγχύσεις υαλουρονικού οξέως ή βλαστικών κυττάρων στο γόνατο ή χειρουργική (αρθροσκόπηση ή αρθροπλαστική) αναλόγως με τη βαρύτητα της πάθησης.
- Κακώσεις συνδέσμων: συνήθως εμφανίζονται σε άτομα που γυμνάζονται και εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας. Όταν ασκηθεί βίαιη στροφική πίεση στο γόνατο μπορούν προκληθούν ρήξεις συνδέσμων (πρόσθιος – οπίσθιος χιαστός και έσω-έξω πλάγιος σύνδεσμος). Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την προσπάθεια της κίνησης, το οίδημα και η αστάθεια. Η αντιμετώπιση τους μπορεί να γίνει συντηρητικά με τη χρήση νάρθηκα και φυσικοθεραπεία ή χειρουργικά με την τοποθέτηση μοσχεύματος.
- Κατάγματα τα οποία αντιμετωπίζονται είτε συντηρητικά με την τοποθέτηση νάρθηκα, είτε χειρουργικά με εσωτερική οστεοσύνθεση.
- Όταν το γόνατο πονά ακόμα και αν το άτομο δε ρίχνει βάρος πάνω του.
- Όταν το γόνατο κλειδώνει απροειδοποίητα.
- Όταν παρουσιάζεται πυρετός με οίδημα στην άρθρωση.
- Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει σε διάστημα μιας εβδομάδας.
- Αν το γόνατο παρουσιάζει αστάθεια.
- Αν παρουσιαστεί οίδημα στο γόνατο.