fbpx

Οστεοαρθρίτιδα

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το κόσμο υποφέρουν από συνεχείς πόνους στις αρθρώσεις, από ποικίλες δυσκολίες στην κίνηση και πρήξιμο που δυσχεραίνει τις καθημερινές δραστηριότητες.


Η οστεοαρθρίτιδα είναι η σημαντικότερη και πολυπληθέστερη μορφή αρθρίτιδας και αποτελεί μια χρόνια πάθηση που εντοπίζεται κυρίως στις αρθρώσεις των ποδιών, των χεριών και της σπονδυλικής στήλης. Η εκφυλιστική αυτή νόσος των αρθρώσεων, αποτελεί μέγιστο πρόβλημα και στη χώρα μας, αποκτώντας σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, αφού περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από κάποια μορφή οστεοαρθρίτιδας.


Σύμφωνα με το Ελληνικό ίδρυμα ρευματολογικών ερευνών, η οστεοαρθρίτιδα είναι σημαντικά συχνότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ η συχνότητά της αυξάνει σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών, υποφέρουν από κάποιου βαθμού οστεοαρθρίτιδα, αλλά δεν είναι σπάνια η εμφάνισή της και σε άτομα μικρότερης ηλικίας μέχρι και τριάντα ετών. Από όλες τις εντοπίσεις της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας συχνότερη είναι η εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια και ακολουθούν η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, των χεριών και του ισχίου. Περίπου το ένα πέμπτο των ασθενών με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζουν δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω εντοπίσεις.

Τι είναι και ποια σημεία του σώματος προσβάλλει η οστεοαρθρίτιδα;

Όπως είπαμε, η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Ο αρθρικός χόνδρος επιτρέπει την κίνηση της άρθρωσης χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη τριβή. Όταν τα πρώτα σημάδια οστεοαρθρίτιδας κάνουν την εμφάνισή τους, η επιφάνειά του γίνεται τραχιά με αποτέλεσμα σταδιακά να φθείρεται. Αν και η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, είναι συνηθέστερη στα χέρια, στα γόνατα, στα ισχία, στον αυχένα και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ενώ πιο σπάνια εκδηλώνεται στους καρπούς ή στους αστραγάλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον πάσχοντα όταν χρησιμοποιεί τις επηρεαζόμενες αρθρώσεις στα πλαίσια της καθημερινότητάς του, ακόμη και σε φαινομενικά απλές κινήσεις, όπως για παράδειγμα οξύ πόνο κατά το λύγισμα του γόνατος ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις των δακτύλων.

1Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας;
Υπάρχει μια πλειάδα παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Τέτοιοι παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο, η μεγάλη ηλικία, γονιδιακοί παράγοντες,η παχυσαρκία, η κάκωση ή η επαναλαμβανόμενη επαγγελματική μηχανική επιβάρυνση και καταπόνηση των αρθρώσεων. Το γυναικείο φύλο, η ηλικία 50 ετών και πάνω αλλά και η καθιστική ζωή αποτελούν κρίσιμους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Επίσης οι τραυματισμοί είτε από αθλητικές δραστηριότητες είτε σε χώρους εργασίας, ειδικότερα όταν είναι επαναλαμβανόμενοι, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικοί. Πιο συγκεκριμένα, επαγγέλματα που ασκούν επαναλαμβανόμενες πιέσεις σε μία άρθρωση, προδιαθέτουν στην εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας. Σε αυτήν, ανήκουν οι υδραυλικοί, μηχανικοί αυτοκινήτων, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και αθλητές που επιβαρύνονται λόγω αυξημένης καταπόνησης των αρθρώσεων και αθλητικών κακώσεων. Επίσης, τα περιττά κιλά ασκούν πρόσθετες πιέσεις στις αρθρώσεις που αναλαμβάνουν να σηκώσουν το βάρος του σώματος, όπως η σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τα γόνατα. Ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η ουρική αρθρίτιδα και η νόσος του Paget, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, υψηλού κινδύνου ομάδα είναι όσοι πάσχουν από δυσμορφίες των οστών. Αφορά άτομα που γεννιούνται με δύσμορφες αρθρώσεις ή ελαττωματικούς χόνδρους, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.
2Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας συχνά εκδηλώνονται σταδιακά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι ο πόνος αφού η άρθρωση μπορεί να πονάει στη διάρκεια ή μετά την κίνηση. Επίσης η δυσκαμψία, δηλαδή η δυσκολία στην κίνηση της προσβεβλημένης άρθρωσης μπορεί να είναι πιο εμφανής το πρωί ή μετά από αρκετή ώρα ακινησίας. Επίσης υπάρχει απώλεια της ευλυγισίας της πάσχουσας περιοχής, που οδηγεί στον περιορισμό του εύρους των κινήσεών της. Επίσης μπορεί η προσβεβλημένη άρθρωση να συνοδεύεται από ηχητικά τριξίματα κατά την κινητοποίησή της αλλά και να εμφανιστούν οστεόφυτα, δηλαδή οστεϊκές προεκβολές οι οποίες θα μοιάζουν με εξογκώματα.
Στα τελικά στάδια της νόσου εμφανίζεται και πόνος ηρεμίας δηλαδή κατά την ανάπαυση.
3Πότε πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια του ιατρού;
Δεδομένου ότι η νόσος είναι εκφυλιστική και εκδηλώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, όσο πιο γρήγορα απευθυνθούμε στον γιατρό, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια. Αμέσως μετά τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, θα πρέπει να γίνει ακτινογραφία που θα εμφανίσει εάν υπάρχει τυχόν στένωση στην απόσταση ανάμεσα στα οστά της άρθρωσης η οποία μάλιστα μπορεί να παρουσιαστεί πριν εκδηλωθούν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας. Ακόμη η μαγνητική τομογραφία θα εντοπίσει την θέση της πάθησης ενώ συμπληρωματικά γίνονται και αιματολογικές εξετάσεις για την πιθανότητα φλεγμονώδους αιτιολογίας αρθρίτιδας (π.χ.ρευματοειδής).
4Υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα;
Πλήρης αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας δεν μπορεί να υπάρξει. Η θεραπεία γενικά περιλαμβάνει ένα συνδυασμό άσκησης, τροποποίησης του τρόπου ζωής, αναλγητικά, λήψη σκευασμάτων που βοηθούν την ανάπλαση του χόνδρου αλλά και χειρουργικής αντιμετώπισης με αντικατάσταση της άρθρωσης όπως είναι η αρθροπλαστική. Ειδικότερα εάν ο πόνος γίνεται εξουθενωτικός, η αρθροπλαστική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Οι τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας των αρθρώσεων περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία για την αύξηση της ευελιξίας και την ενδυνάμωση των μυών πέριξ των επηρεαζόμενων αρθρώσεων. Ο ιατρός, μπορεί να προτείνει θερμές ή κρύες θεραπείες για την ανακούφιση των πόνων, ενώ υπάρχουν σκευάσματα που βοηθούν στην ενίσχυση, προστασία και επιβράδυνση του εκφυλισμού του αρθρικού χόνδρου, αναστέλλοντας την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.
5Εάν οι πόνοι έχουν αρχίσει να είναι έντονοι;
Όταν η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί έντονους πόνους, υπάρχουν αντιφλεγμονώδη σκευάσματα,τα οποία δρουν αναλγητικά. Επιβοηθητικά είναι επίσης σπρέι και αλοιφές που εφαρμόζονται απευθείας στο σημείο που πάσχει. Αν ο πόνος επιμένει, τότε εφαρμόζονται ενδαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος. Στην περίπτωση υπέρβαρου ατόμου που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει απώλεια βάρους προκειμένου να υπάρχει μείωση από τους πόνους στη μέση, στα γόνατα ή στα ισχία. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και μικρή απώλεια κιλών μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις της οστεοαρθρίτιδας, μειώνοντας την πίεση προς τις αρθρώσεις που σηκώνουν το βάρος του σώματος. Η απώλεια βάρους όχι μόνο περιορίζει τον πόνο, αλλά μπορεί να ελαττώσει την μακροπρόθεσμη βλάβη στις αρθρώσεις.
6Υπάρχουν υποστηρικτικά μέσα;
Πράγματι, υπάρχουν και μέτρα υποστηρικτικής φύσης, όπως επιγονατίδες ή οσφυικές ζώνες , τα οποία μπορούν να μειώσουν την πίεση στις αρθρώσεις και να σας ανακουφίσουν από τους πόνους. Αν το βάδισμα είναι πλέον δύσκολο λόγω προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας, μπαστούνι, πατερίτσες ή περιπατητήρες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν βοηθητικά. Τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ζώνη οσφύος, κολάρο αυχένα ή κατάλληλο ορθοπαιδικό στρώμα.
7Δεδομένου ότι οι πόνοι είναι σημαντικοί και επιβάλλεται ξεκούραση, θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε δραστηριότητα ή άσκηση;
Το ζήτημα τη άσκησης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, δεδομένου ότι ενώ δεν επιτρέπεται η κλασική εκγύμναση με άρση βαρών, από την άλλη πλευρά, η γυμναστική με ελαφριά βάρη μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν τις αρθρώσεις που έχουν εκφυλιστεί. Επίσης, δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το περπάτημα ή το ποδήλατο μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα και να αυξήσουν την αντοχή.
8Τι προσφέρει η χειρουργική αντιμετώπιση και πότε πρέπει να επιλεγεί;
Η χειρουργική θεραπεία επιλέγεται όταν όλα τα συντηρητικά μέσα έχουν αποτύχει και και η φθορά της άρθρωσης είναι αρκετά εκτεταμένη.
Χειρουργικά η θεραπεία αποβλέπει στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας της φθίνουσας περιοχής με την τοποθέτηση μιας νέας άρθρωσης με αρθροπλαστική που αποτελείται συνήθως από κράμα μετάλλων και πολυαιθυλένιο. Οι πρώτες επεμβάσεις αρθροπλαστικής πραγματοποιήθηκαν ήδη από την δεκαετία του ’70 στo ισχίο και έκτοτε έχει σημειωθεί αλματώδη πρόοδος όχι μόνο στο τεχνικό κομμάτι αλλά και όσον αφορά την χρήση ανθεκτικών υλικών που μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αφορά κυρίως το γόνατο και το ισχίο. Οι αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου επί παραδείγματι, είναι επεμβάσεις που εφαρμόζονται ευρέως τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ισχίου και τα αποτελέσματά τους κρίνονται επιτυχημένα σε ποσοστό άνω του 90%.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά την αρθροπλαστική γόνατος το χόνδρινο μέρος του μηριαίου οστού στο γόνατο και το άνω μέρος της κνήμης, αφαιρούνται και αντικαθίστανται από μεταλλικά εμφυτεύματα με την παρεμβολή ενδιάμεσά τους εμφυτεύματος από πολυαιθυλένιο (πλαστικό) για την αποφυγή των τριβών μεταξύ των μεταλλικών επιφανειών της τεχνητής άρθρωσης και τη διευκόλυνση της κίνησης αυτής. αυτής.Τα μέρη μίας τεχνητής άρθρωσης ονομάζονται προθέσεις ή εμφυτεύματα. Επίσης, μπορεί να αντικατασταθεί και το πίσω μέρος της επιγονατίδας.Η επέμβαση στοχεύει στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται συνήθως από φθορά και καταπόνηση της άρθρωσης του γόνατος και κυρίως στο να αυξήσει την κινητικότητα του γόνατος.
Παρομοίως στο ισχίο γίνεται αντικατάσταση της μηριαίας κεφαλής με μεταλλική συνήθως πρόθεση και αντικατάσταση της φθαρμένης επιφάνειας της κοτύλης με μεταλλικό εμφύτευμα. Κατά τον ίδιο τρόπο μεταξύ των μεταλλικών επιφανειών παρεμβάλλεται εμφύτευμα από πολυαιθυλένιο (πλαστικό) ώστε να αποφεύγονται οι τριβές και να επιτρέπεται η κίνηση της άρθρωσης.
 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κλείστε σήμερα online ένα ραντεβού 


     
  • Νέστορος 122
  • ΙΛΙΟΝ
  • 210 26 92 705
  • ΙΑΣΩ GENERAL (Γραφείο 327)
  • Λεωφόρος Μεσογείων 264
  • ΧΟΛΑΡΓΟΣ
  • 210 65 02 000
  • 6976 554 664