Ρήξη Μηνίσκου
ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ
Ρήξη Μηνίσκου
Η ρήξη μηνίσκου (έσω ή έξω) είναι από τους κυριότερους τραυματισμούς που μπορεί να υποστεί το γόνατο και χρειάζεται άμεση και δραστική αντιμετώπιση. Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Η καταπόνηση ή ο τραυματισμός του μπορεί να επιφέρει σημαντικά και μακροπρόθεσμα προβλήματα στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινες κατασκευές στα γόνατα που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα οστά της κνήμης και του μηριαίου ελαττώνοντας την τριβή και απορροφώντας τους κραδασμούς που δέχονται οι αρθρώσεις των γονάτων.
Πως τραυματίζεται ο μηνίσκος;
Οι μηνίσκοι τραυματίζονται πάντα με στροφική καταπόνηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υποστούμε ρήξη ακόμα και με ένα παραπάτημα σε σκαλοπάτι ή με ένα απλό γονάτισμα σε μια απλή δραστηριότητα. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι τραυματισμοί των μηνίσκων μπορούν να συμβούν σε όλες τις ηλικίες. Η ρήξη μηνίσκου είναι μία από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις και μπορεί να συμβεί σε νεαρά άτομα λόγω κάκωσης, αλλά και σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του. Η τραυματική ρήξη του μηνίσκου σε νεαρά άτομα είναι και η πιο συνηθισμένη και συμβαίνει όταν το πόδι παραμένει σταθερό στο έδαφος ενώ την ίδια στιγμή το σώμα στρίβει, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας.


Ποιο είναι το συνολικό κόστος της επέμβασης;
Το συνολικό κόστος της επέμβασης εξαρτάται από:
1) Το επίπεδο της κλινικής που θα επιλεγεί.
2) Την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.
3) Την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας που θα αναλάβει την επέμβαση (χειρουργός, βοηθός και αναισθησιολόγος).
Η ρήξη ενός μηνίσκου μπορεί να είναι σταθερή ή ασταθής. Στη σταθερή το τμήμα που έχει υποστεί βλάβη δεν μετακινείται αλλά έχει την δυνατότητα να επουλωθεί μόνο του – εφ’όσον βρίσκεται στην περιφέρεια του μηνίσκου που έχει καλή αιμάτωση – με την βοήθεια συντηρητικής αγωγής. Όταν η ρήξη είναι ασταθής, το τμήμα του μηνίσκου που έχει υποστεί τη ρήξη μετακινείται εντός της άρθρωσης. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται χειρουργική – αρθροσκοπική αποκατάσταση της βλάβης.
Αναλυτικότερα, με την λεγόμενη δοκιμασία McMurray ο γιατρός ασκεί πίεση και κινεί το γόνατο σε έκταση, κάμψη και ξανά έκταση, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιές θέσεις εκδηλώνεται πόνος στην άρθρωση. Από εκεί και πέρα, απαιτείται ακτινολογικός έλεγχος όπου μπορεί να εμφανιστούν τυχόν κατάγματα ή αλλοιώσεις αρθρίτιδας στην περιοχή του γονάτου. Εάν διαπιστωθούν οστεόφυτα, σκλήρυνση αρθρικών επιφανειών, κύστεις ή στένωση του μεσοάρθριου διαστήματος, τότε ο ασθενής πάσχει από οστεοαρθρίτιδα και η ρήξη του μηνίσκου είναι εκφυλιστικής αιτιολογίας. Επόμενη εξέταση είναι η μαγνητική τομογραφία, μέσα από την οποία παρατηρούμε βλάβες στους συνδέσμους, τους ίδιους τους μηνίσκους και τους χόνδρους με μεγάλα ποσοστά ακρίβειας.
Τέλος, άλλη επέμβαση με πολύ καλά αποτελέσματα είναι η συρραφή μηνίσκου που αφορά μεγάλες βλάβες η αφαίρεση των οποίων είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την μελλοντική εξέλιξη του γόνατος. Η διόρθωση ή αλλιώς συρραφή, μπορεί να γίνει είτε με ελεύθερα ράμματα είτε με συσκευές συρραφής τύπου fast- fix που φέρνουν τα δύο τμήματα σε σταθερή επαφή και βοηθούν στην επούλωση. Ο αριθμός των ραμμάτων που απαιτούνται, εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης. Προϋπόθεση είναι η καλή αιμάτωση της συγκεκριμένης περιοχής του μηνίσκου που επιχειρείται η συρραφή.
Όταν έχει προηγηθεί επέμβαση, στην περίπτωση μερικής μηνισκεκτομής επαρκούν ασκήσεις φυσικοθεραπείας και πατερίτσες για μερικές ημέρες. Οι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους σε διάστημα ενός με ενάμισι μήνα. Εάν όμως έχουμε πραγματοποιήσει συρραφή μηνίσκου, μπορεί να χρειαστεί η υποβοήθηση με πατερίτσες για χρονικό διάστημα μέχρι και έξι εβδομάδες, ενώ αν έχει αποφασιστεί ότι το γόνατο δεν πρέπει να κινείται, προτείνεται η χρήση νάρθηκα. Οι αθλητές θα πρέπει να περιμένουν για ένα διάστημα τριών έως και τεσσάρων μηνών προκειμένου να επιστρέψουν με ασφάλεια στις δραστηριότητές τους.
Τέλος σε περιπτώσεις συνυπάρχουσας αρθρίτιδας θα χρειαστούν ενδαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος στο γόνατο.