fbpx

Ρήξη Χιαστού

Ρήξη Προσθίου Χιαστού

Στα γόνατα, υπάρχουν 2 χιαστοί σύνδεσμοι που αποτελούνται από ισχυρές ίνες κολλαγόνου και βοηθούν καταλυτικά στην καθημερινή δραστηριότητα κάθε ανθρώπου. Πρόκειται για τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο που βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος, περιορίζοντας την περιστροφή και την προς τα εμπρός κίνηση της κνήμης, τον οπίσθιο χιαστό που βρίσκεται επίσης στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος, περιορίζοντας την κίνηση προς τα πίσω κίνηση της κνήμης. Σημαντικοί είναι και ο έσω πλάγιος και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος που βρίσκονται στην περιφέρεια της αρθρικής κοιλότητας του γόνατος συμβάλλοντας στην σταθεροποίησή του.


Οι χιαστοί σύνδεσμοι έχουν αυτήν την ονομασία γιατί χιάζονται μεταξύ τους στο εσωτερικό των γονάτων και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κάμψη του γόνατος. Όλα αυτά, περιβάλλονται από τον αρθρικό θύλακο,ο οποίος περιέχει το αρθρικό υγρό που προστατεύει και τρέφει την άρθρωση. Συχνότερη είναι η ρήξη προσθίου χιαστού.

Η ρήξη χιαστού είναι τραυματισμός που προκαλείται από την άθληση;

Πράγματι, η ρήξη χιαστού, κυρίως δε του πρόσθιου, αποτελεί έναν κατά βάση αθλητικό τραυματισμό σε ποσοστό μέχρι και 80%. Συνήθως είναι αποτέλεσμα μιας ταχύτατης αλλαγής στην κατεύθυνση όταν τρέχουμε ή όταν ελισσόμαστε και μερικές φορές λόγω ανώμαλης προσγείωσης, κινήσεις που περισσότερο πραγματοποιούν αθλητές.

Συνηθέστερη είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού, ο οποίος μπορεί να υποστεί μερική ή ολική ρήξη. Σε ελαφριές περιπτώσεις, η δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί και τα συμπτώματα που περιλαμβάνουν συνήθως οίδημα ή/και δυσκαμψία, να εμφανιστούν μετά το τέλος της δραστηριότητας ή μετά από μερικές ώρες ξεκούρασης. Συχνά ο πόνος βιώνεται βαθιά στο γόνατο και είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Η μερική ρήξη είναι συχνή και η αντιμετώπισή της είναι συντηρητική αφού η θεραπεία περιλαμβάνει την προστασία του χιαστού συνδέσμου με αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων για μια περίοδο 3 έως 6 μηνών και συστηματική φυσικοθεραπεία.

Ποιο είναι το συνολικό κόστος της επέμβασης;

Το συνολικό κόστος της επέμβασης εξαρτάται από:
1) Το επίπεδο της κλινικής που θα επιλεγεί.
2) Την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.
3) Την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας που θα αναλάβει την επέμβαση (χειρουργός, βοηθός και αναισθησιολόγος).

1Πότε προκαλείται ολική ρήξη προσθίου χιαστού;
Θα πρέπει να τονίσουμε πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι ολική. Ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου έχουμε συχνά σε αθλήματα επαφής όπως στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ή σε αθλήματα όπου απαιτούν ξαφνικές αλλαγές πορείας, όπως σε πολλά χειμερινά σπορ (σκι). Συνηθέστερα η ρήξη προκαλείται όταν πραγματοποιείται στροφή του μηρού πάνω στην κνήμη λόγω του βάρους του σώματος που πέφτει στο ένα από τα δύο πόδια. Τραυματισμός μπορεί να προκληθεί και όταν μια εξωτερική δύναμη αναγκάζει το γόνατο να λυγίσει σε λάθος κατεύθυνση είτε από πτώση, είτε κυρίως μετά από σύγκρουση.
2Όλοι τραυματίζονται το ίδιο;
Προφανώς όχι, η ρήξη προσθίου χιαστού ταξινομείται σε τρεις κατηγορίες:
Σε Πρώτου Βαθμού, όπου ένας μικρός αριθμός ινών του συνδέσμου έχει υποστεί ρήξη δημιουργώντας μικρό πόνο αλλά χωρίς να παρεμποδίζεται η πλήρης δραστηριότητα.
Δεύτερου Βαθμού, όπου ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ινών του συνδέσμου έχει υποστεί ρήξη με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός περιορισμός της δραστηριότητας.
Τέλος στην ρήξη τρίτου βαθμού (πλήρης) του πρόσθιου χιαστού, όλες οι ίνες του συνδέσμου έχουν υποστεί ρήξη με αποτέλεσμα αστάθεια στο γόνατο και απώλεια λειτουργικότητας. Είναι ασφαλώς η σοβαρότερη περίπτωση κατά την οποία συνήθως τραυματίζονται και άλλες δομές του γόνατος όπως οι μηνίσκοι και οι πλάγιοι σύνδεσμοι.
3Εάν δεν γίνει επέμβαση θα υπάρχουν επιπτώσεις;
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με ολική ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου οι οποίοι λόγω μη εμφάνισης έντονου πόνου ή οιδήματος στο γόνατο, δεν προβαίνουν σε καμιά λύση θεραπείας, είτε ακολουθούν συντηρητική θεραπεία, φοβούμενοι ίσως να χειρουργηθούν. Παρόλα αυτά, μια ολική ρήξη χιαστού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά διότι μπορεί να οδηγήσει είτε σε οστεοαρθρίτιδα, είτε σε σημαντική βλάβη των μηνίσκων.
4Πως γίνεται η διάγνωση;
Με λήψη του ιατρικού ιστορικού και την κλινική εξέταση ο ορθοπαιδικός ιατρός σας θα οδηγηθεί στην διάγνωση της ρήξης του προσθίου / οπίσθιου χιαστού συνδέσμου. Επιπλέον εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνουν την κάκωση και προσδιορίζουν τον ακριβή βαθμό της βλάβης καθώς και τον τραυματισμό άλλων δομών του γόνατος κυρίως των μηνίσκων και των πλαγίων συνδέσμων.
5Σε πoια περίπτωση δεν θα χρειαστεί επέμβαση;
Η πλειοψηφία των ασθενών που έχουν υποστεί ρήξη πρώτου ή και δευτέρου βαθμού, είναι δυνατόν να αναρρώσουν με ακινητοποίηση αρχικά και στη συνέχεια με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Σε συνδυασμό με την προφανή αποφυγή κάθε αθλητικής δραστηριότητας, οι τραυματισμένοι ιστοί επανέρχονται σε διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων , ανάλογα με την περίπτωση.
6Και τι πρέπει να περιμένει ο ασθενής από ένα χειρουργείο;
Χειρουργική επέμβαση απαιτείται όταν υπάρχει ολική ρήξη χιαστού. Σε αυτήν την περίπτωση, η χειρουργική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού γίνεται αρθροσκοπικά, από δύο μικρές τρύπες εκατέρωθεν του γόνατος και περιλαμβάνει αντικατάσταση των κομμένων άκρων του χιαστού με αυτόλογο ή τεχνητό μόσχευμα. Η χρησιμοποίηση αυτόλογου μοσχεύματος οδηγεί σε καλύτερη αποκατάσταση του γόνατος αλλά με μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, γίνεται επιπλέον τομή λόγω λήψεως μοσχεύματος από τη δότρια περιοχή του ασθενούς η οποία μπορεί να είναι οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων ή ο επιγονατιδικός τένοντας.
7Είναι σύντομη η αποκατάσταση μετά από μια επέμβαση; Θα χρειαστούν φυσικοθεραπείες;
Η αποκατάσταση μετά από εγχείρηση είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από τρείς έως έξι μήνες. Τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση, συνήθως απαιτείται η τοποθέτηση νάρθηκα αλλά και η άμεση έναρξη συστηματικών και στοχευμένων φυσικοθεραπειών. Η φυσικοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ταχύτερη και πληρέστερη ανάρρωση αλλά και για την πρόληψη τυχόν νέου τραυματισμού στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει μαλάξεις, αρθρική κινητοποίηση του γόνατος, παγοθεραπεία ή και θερμοθεραπεία και υδροθεραπεία. Τέλος εκτελούνται μια σειρά από ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας και ενδυνάμωσης των τετρακέφαλων μυών, των οπίσθιων μηριαίων μυών και των γλουτιαίων μυών, καθώς και ασκήσεις ισορροπίας.
Τρέξιμο επιτρέπεται 3 μήνες μετά την επέμβαση και πλήρη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες στους 6 μήνες μετεγχειρητικά.
8Υπάρχουν επιπλοκές μετά από μια επέμβαση;
Επειδή ο πρόσθιος χιαστός δεν έχει την δυνατότητα να επουλωθεί μόνος του, απαιτείται επανορθωτική επέμβαση που σε πρώτη φάση, παρέχει στον ασθενή ένα πλήρως λειτουργικό γόνατο. Παρόλα αυτά, η πρώιμη εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας είναι συνηθισμένη σε όσους υποβάλλονται σε επανορθωτική επέμβαση αφού με όση επιτυχία και σχολαστικότητα και αν τοποθετηθεί το μόσχευμα, η αρχιτεκτονική του γόνατος αλλάζει δραστικά, προκαλώντας μικρές αλλαγές στην στάση του σώματος και στην ισορροπία, οι οποίες τελικά φθείρουν τον αρθρικό χόνδρο.
Άλλες άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι η θρόμβωση και λοίμωξη σε πολύ χαμηλά όμως ποσοστά του 1% περίπου.
9Τι διαφορές έχει ο οπίσθιος από τον πρόσθιο χιαστό;
Σε αντίθεση με τον πρόσθιο χιαστό, ο οπίσθιος είναι δυνατότερος και πιο κοντός και σπάνια μπορεί να επέλθει ολική ρήξη σε αυτόν. Συμπτωματικά, όπως και στον πρόσθιο χιαστό σε περίπτωση τραυματισμού υπάρχει πόνος, αστάθεια στην κίνηση και περιορισμός της ενώ συνήθως υπάρχει έντονο οίδημα στο γόνατο. Και εδώ η κατηγοριοποίηση είναι σε τρεις βαθμούς. Ο οπίσθιος χιαστός εμποδίζει την προς τα πίσω κίνηση της κνήμης.
10Πως αντιμετωπίζεται η ρήξη του οπίσθιου χιαστού;
Δεδομένου της ισχυρότερης δομής του, ο οπίσθιος χιαστός έχει και μεγαλύτερη δυνατότητα επούλωσης σε σχέση με τον πρόσθιο. Για μερικές ρήξεις η τοποθέτηση νάρθηκα προβλέπεται για διάστημα δύο μηνών, χωρίς να επιτρέπεται η σκόπιμη κάμψη του γονάτου όλο αυτό το διάστημα. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις ολικής ρήξης οπίσθιου χιαστού συνδέσμου θα χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση με την τοποθέτηση μοσχευμάτων όπως περιγράφηκε προηγουμένως.
11Συνοπτικά
Οι περιπτώσεις ρήξης χιαστών απαιτούν ειδική μέριμνα και η αποκατάστασή τους μπορεί να χρειαστεί υπομονή και επιμονή. Όταν έχουμε υποστεί σοβαρό τραυματισμό σε κάποιο μέλος του σώματός μας, είναι πολύ πιθανό η χρόνια καταπόνηση να προκαλέσει πρόβλημα στο άλλο μέλος και αυτό αφορά ιδιαίτερα τα κάτω άκρα μας, όπου το πόδι που είναι υγιές, μπορεί να αναλάβει μέρος της λειτουργίας του τραυματισμένου, με αποτέλεσμα να υποστεί και το ίδιο κάποια φθορά. Είναι πολύ σημαντική η άοκνη και καλή συνεργασία μας με τον ορθοπαιδικό ιατρό και τον φυσικοθεραπευτή που θα αναλάβουν την αποκατάσταση και θεραπεία του γόνατος. Η σωστή ξεκούραση, η άσκηση αλλά και η συνεχής παρακολούθηση του τραύματος, θα αποτελέσουν τα εχέγγυα της επιτυχίας. Άλλωστε, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, όσοι έχουν προβεί σε χειρουργική θεραπεία ρήξης χιαστού, δεν έχουν εμφανίσει επιπλοκές.
1Πότε προκαλείται ολική ρήξη προσθίου χιαστού;
Θα πρέπει να τονίσουμε πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι ολική. Ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου έχουμε συχνά σε αθλήματα επαφής όπως στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ή σε αθλήματα όπου απαιτούν ξαφνικές αλλαγές πορείας, όπως σε πολλά χειμερινά σπορ (σκι). Συνηθέστερα η ρήξη προκαλείται όταν πραγματοποιείται στροφή του μηρού πάνω στην κνήμη λόγω του βάρους του σώματος που πέφτει στο ένα από τα δύο πόδια. Τραυματισμός μπορεί να προκληθεί και όταν μια εξωτερική δύναμη αναγκάζει το γόνατο να λυγίσει σε λάθος κατεύθυνση είτε από πτώση, είτε κυρίως μετά από σύγκρουση.
2Όλοι τραυματίζονται το ίδιο;
Προφανώς όχι, η ρήξη προσθίου χιαστού ταξινομείται σε τρεις κατηγορίες:
Σε Πρώτου Βαθμού, όπου ένας μικρός αριθμός ινών του συνδέσμου έχει υποστεί ρήξη δημιουργώντας μικρό πόνο αλλά χωρίς να παρεμποδίζεται η πλήρης δραστηριότητα.
Δεύτερου Βαθμού, όπου ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ινών του συνδέσμου έχει υποστεί ρήξη με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός περιορισμός της δραστηριότητας.
Τέλος στην ρήξη τρίτου βαθμού (πλήρης) του πρόσθιου χιαστού, όλες οι ίνες του συνδέσμου έχουν υποστεί ρήξη με αποτέλεσμα αστάθεια στο γόνατο και απώλεια λειτουργικότητας. Είναι ασφαλώς η σοβαρότερη περίπτωση κατά την οποία συνήθως τραυματίζονται και άλλες δομές του γόνατος όπως οι μηνίσκοι και οι πλάγιοι σύνδεσμοι.
3Εάν δεν γίνει επέμβαση θα υπάρχουν επιπτώσεις;
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με ολική ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου οι οποίοι λόγω μη εμφάνισης έντονου πόνου ή οιδήματος στο γόνατο, δεν προβαίνουν σε καμιά λύση θεραπείας, είτε ακολουθούν συντηρητική θεραπεία, φοβούμενοι ίσως να χειρουργηθούν. Παρόλα αυτά, μια ολική ρήξη χιαστού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά διότι μπορεί να οδηγήσει είτε σε οστεοαρθρίτιδα, είτε σε σημαντική βλάβη των μηνίσκων.
4Πως γίνεται η διάγνωση;
Με λήψη του ιατρικού ιστορικού και την κλινική εξέταση ο ορθοπαιδικός ιατρός σας θα οδηγηθεί στην διάγνωση της ρήξης του προσθίου / οπίσθιου χιαστού συνδέσμου. Επιπλέον εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνουν την κάκωση και προσδιορίζουν τον ακριβή βαθμό της βλάβης καθώς και τον τραυματισμό άλλων δομών του γόνατος κυρίως των μηνίσκων και των πλαγίων συνδέσμων.
5Σε πoια περίπτωση δεν θα χρειαστεί επέμβαση;
Η πλειοψηφία των ασθενών που έχουν υποστεί ρήξη πρώτου ή και δευτέρου βαθμού, είναι δυνατόν να αναρρώσουν με ακινητοποίηση αρχικά και στη συνέχεια με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Σε συνδυασμό με την προφανή αποφυγή κάθε αθλητικής δραστηριότητας, οι τραυματισμένοι ιστοί επανέρχονται σε διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων , ανάλογα με την περίπτωση.
6Και τι πρέπει να περιμένει ο ασθενής από ένα χειρουργείο;
Χειρουργική επέμβαση απαιτείται όταν υπάρχει ολική ρήξη χιαστού. Σε αυτήν την περίπτωση, η χειρουργική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού γίνεται αρθροσκοπικά, από δύο μικρές τρύπες εκατέρωθεν του γόνατος και περιλαμβάνει αντικατάσταση των κομμένων άκρων του χιαστού με αυτόλογο ή τεχνητό μόσχευμα. Η χρησιμοποίηση αυτόλογου μοσχεύματος οδηγεί σε καλύτερη αποκατάσταση του γόνατος αλλά με μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, γίνεται επιπλέον τομή λόγω λήψεως μοσχεύματος από τη δότρια περιοχή του ασθενούς η οποία μπορεί να είναι οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων ή ο επιγονατιδικός τένοντας.
7Είναι σύντομη η αποκατάσταση μετά από μια επέμβαση; Θα χρειαστούν φυσικοθεραπείες;
Η αποκατάσταση μετά από εγχείρηση είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από τρείς έως έξι μήνες. Τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση, συνήθως απαιτείται η τοποθέτηση νάρθηκα αλλά και η άμεση έναρξη συστηματικών και στοχευμένων φυσικοθεραπειών. Η φυσικοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ταχύτερη και πληρέστερη ανάρρωση αλλά και για την πρόληψη τυχόν νέου τραυματισμού στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει μαλάξεις, αρθρική κινητοποίηση του γόνατος, παγοθεραπεία ή και θερμοθεραπεία και υδροθεραπεία. Τέλος εκτελούνται μια σειρά από ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας και ενδυνάμωσης των τετρακέφαλων μυών, των οπίσθιων μηριαίων μυών και των γλουτιαίων μυών, καθώς και ασκήσεις ισορροπίας.
Τρέξιμο επιτρέπεται 3 μήνες μετά την επέμβαση και πλήρη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες στους 6 μήνες μετεγχειρητικά.
8Υπάρχουν επιπλοκές μετά από μια επέμβαση;
Επειδή ο πρόσθιος χιαστός δεν έχει την δυνατότητα να επουλωθεί μόνος του, απαιτείται επανορθωτική επέμβαση που σε πρώτη φάση, παρέχει στον ασθενή ένα πλήρως λειτουργικό γόνατο. Παρόλα αυτά, η πρώιμη εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας είναι συνηθισμένη σε όσους υποβάλλονται σε επανορθωτική επέμβαση αφού με όση επιτυχία και σχολαστικότητα και αν τοποθετηθεί το μόσχευμα, η αρχιτεκτονική του γόνατος αλλάζει δραστικά, προκαλώντας μικρές αλλαγές στην στάση του σώματος και στην ισορροπία, οι οποίες τελικά φθείρουν τον αρθρικό χόνδρο.
Άλλες άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι η θρόμβωση και λοίμωξη σε πολύ χαμηλά όμως ποσοστά του 1% περίπου.
9Τι διαφορές έχει ο οπίσθιος από τον πρόσθιο χιαστό;
Σε αντίθεση με τον πρόσθιο χιαστό, ο οπίσθιος είναι δυνατότερος και πιο κοντός και σπάνια μπορεί να επέλθει ολική ρήξη σε αυτόν. Συμπτωματικά, όπως και στον πρόσθιο χιαστό σε περίπτωση τραυματισμού υπάρχει πόνος, αστάθεια στην κίνηση και περιορισμός της ενώ συνήθως υπάρχει έντονο οίδημα στο γόνατο. Και εδώ η κατηγοριοποίηση είναι σε τρεις βαθμούς. Ο οπίσθιος χιαστός εμποδίζει την προς τα πίσω κίνηση της κνήμης.
10Πως αντιμετωπίζεται η ρήξη του οπίσθιου χιαστού;
Δεδομένου της ισχυρότερης δομής του, ο οπίσθιος χιαστός έχει και μεγαλύτερη δυνατότητα επούλωσης σε σχέση με τον πρόσθιο. Για μερικές ρήξεις η τοποθέτηση νάρθηκα προβλέπεται για διάστημα δύο μηνών, χωρίς να επιτρέπεται η σκόπιμη κάμψη του γονάτου όλο αυτό το διάστημα. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις ολικής ρήξης οπίσθιου χιαστού συνδέσμου θα χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση με την τοποθέτηση μοσχευμάτων όπως περιγράφηκε προηγουμένως.
11Συνοπτικά
Οι περιπτώσεις ρήξης χιαστών απαιτούν ειδική μέριμνα και η αποκατάστασή τους μπορεί να χρειαστεί υπομονή και επιμονή. Όταν έχουμε υποστεί σοβαρό τραυματισμό σε κάποιο μέλος του σώματός μας, είναι πολύ πιθανό η χρόνια καταπόνηση να προκαλέσει πρόβλημα στο άλλο μέλος και αυτό αφορά ιδιαίτερα τα κάτω άκρα μας, όπου το πόδι που είναι υγιές, μπορεί να αναλάβει μέρος της λειτουργίας του τραυματισμένου, με αποτέλεσμα να υποστεί και το ίδιο κάποια φθορά. Είναι πολύ σημαντική η άοκνη και καλή συνεργασία μας με τον ορθοπαιδικό ιατρό και τον φυσικοθεραπευτή που θα αναλάβουν την αποκατάσταση και θεραπεία του γόνατος. Η σωστή ξεκούραση, η άσκηση αλλά και η συνεχής παρακολούθηση του τραύματος, θα αποτελέσουν τα εχέγγυα της επιτυχίας. Άλλωστε, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, όσοι έχουν προβεί σε χειρουργική θεραπεία ρήξης χιαστού, δεν έχουν εμφανίσει επιπλοκές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ

Αντιμετώπιση Ρήξης Χιαστού με Συνδεσμοπλαστική Πρόσθιου Χιαστού από τον Ασημάκη Ανδρεόπουλο

 
 
 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κλείστε σήμερα online ένα ραντεβού 


     
  • Νέστορος 122
  • ΙΛΙΟΝ
  • 210 26 92 705
  • ΙΑΣΩ GENERAL (Γραφείο 327)
  • Λεωφόρος Μεσογείων 264
  • ΧΟΛΑΡΓΟΣ
  • 210 65 02 000
  • 6976 554 664