fbpx

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ

Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ενός τένοντα. Οι τένοντες είναι ινώδεις ιστοί σαν κορδόνια, που συνδέουν τα οστά με τους μυς. Μέσω των τενόντων πραγματοποιούνται οι κινήσεις όλων των αρθρώσεων. Άτομα τα οποία καταπονούν συστηματικά τους μύες των καρπών, των ώμων κτλ. αναγκάζουν τους τένοντες να δουλεύουν πιο έντονα. Έτσι, στην περιοχή δημιουργείται οίδημα και φλεγμονή γνωστή ως τενοντίτιδα.


Ουσιαστικά η τενοντίτιδα οφείλεται σε συχνές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Άτομα που εργάζονται σε υπολογιστή ή κάνουν χειρωνακτική εργασία, ασχολούνται με δραστηριότητες όπως το τένις ή με μουσικά όργανα εμφανίζουν συχνά πρόβλημα τενοντίτιδας. Σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία διότι οι τένοντες με την πάροδο των ετών και των διαδοχικών φλεγμονών συγκεντρώνουν κρυστάλλους ασβεστίου (άλατα) και χάνουν την ελαστικότητά τους. Αλλά και παθήσεις όπως ο θυρεοειδής, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθυματώδης λύκος μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση τενοντίτιδας.


Η τενοντίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις αρθρώσεις:
 • Των καρπών: άτομα που εργάζονται σε υπολογιστή, παίζουν πιάνο ή ασχολούνται με την ενόργανη γυμναστική εμφανίζουν πολύ συχνά τενοντίτιδα στους καρπούς.
 • Των ώμων: άτομα που ασχολούνται με την κολύμβηση, τις ρίψεις ή επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές πάσχουν πιο συχνά.
 • Των γόνατων: αθλητές που καταπονούν τα γόνατα τους όπως οι ποδοσφαιριστές ή οι δρομείς, αλλά και άτομα που σηκώνουν ή μεταφέρουν βάρη εμφανίζουν συχνά πρόβλημα τενοντίτιδας στα γόνατα
 • Των ισχίων: τενοντίτιδες στα ισχία εμφανίζουν συνήθως αθλητές που ασχολούνται με το μπάσκετ, τα άλματα κ.α.
 • Των αγκώνων: επικονδυλίτιδες ειδικά σε αθλητές του τένις και σε άτομα που ασχολούνται με χειρωνακτικά επαγγέλματα.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η τενοντίτιδα;

Οι ασθενείς με τενοντίτιδα παραπονιούνται για πόνο κατά μήκος της άρθρωσης και δυσκολία στην κίνηση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο πόνος συνεχίζεται ακόμα και τις νυχτερινές ώρες και όταν το άτομο δεν κινεί το μέλος του. Πολλές φορές τη στιγμή της κίνησης, μπορεί να παρατηρηθεί μυϊκός σπαμός. Ακόμα και όταν περάσει η πρώτη-οξεία φάση και τα συμπτώματα υποχωρήσουν η περιοχή θα συνεχίσει να παρουσιάζει ευαισθησία και με την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες η τενοντίτιδα μπορεί να υποτροπιάσει.

1Πώς γίνεται η διάγνωση;
Για να γίνει η διάγνωση της τενοντίτιδας αρκεί μια επίσκεψη στον ιατρό ο οποίος μετά από την κλινική εξέταση και τη λήψη του ιστορικού θα διαπιστώσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Φυσικά ο υπερηχογραφικός έλεγχος και η μαγνητική τομογραφία θα πιστοποιήσουν τη διάγνωση.
2Πώς αντιμετωπίζεται η τενοντίτιδα;
Το πρώτο πράγμα που συστήνει ο ιατρός είναι η διακοπή εκείνων των δραστηριοτήτων που απαιτούν τη συμμετοχή της άρθρωσης που πάσχει. Η ακινητοποίηση και η λήψη παυσίπονου και αντιφλεγμονώδους φαρμάκου μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Η χρήση νάρθηκα βοηθά στη σταθεροποίηση και ακινητοποίηση της άρθρωσης.
Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνονται φυσικοθεραπείες που περιλαμβάνουν ειδικές ασκήσεις, laser, tens, υπέρηχα για μείωση της φλεγμονής.
Συχνά γίνονται εγχύσεις κορτιζόνης για πιο άμεση επούλωση ή θεραπεία με εγχύσεις θρομβοκυττάρων.
Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν προχωράμε σε χειρουργική επέμβαση (αρθροσκόπηση ή ανοικτή) για να αντιμετωπιστεί η αιτία του προβλήματος.
3Υπάρχουν τρόποι πρόληψης;
Η γυμναστική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δυναμώσουν οι μύες, ώστε οι αρθρώσεις και οι τένοντες να γίνουν λιγότερο ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Σημαντικό κομμάτι είναι και η ξεκούραση, για παράδειγμα μετά από πολύωρη εργασία στον υπολογιστή είναι καλό να σταματήσετε και να κάνετε διατάσεις των άκρων σας. Επίσης τα άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινά τον υπολογιστή είναι καλό να προμηθευτούν ένα εργονομικό πληκτρολόγιο και ένα mousepad με προεξοχές σιλικόνης για να στηρίζεται ο καρπός. Τέλος, το βάρος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Το άτομο χάνοντας κιλά αποφορτίζει και τους τένοντές του και έτσι η πιθανότητα να εκδηλώσει τενοντίτιδα είναι πιο μικρή.
 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κλείστε σήμερα online ένα ραντεβού 


   
 • Νέστορος 122
 • ΙΛΙΟΝ
 • 210 26 92 705
 • ΙΑΣΩ GENERAL (Γραφείο 327)
 • Λεωφόρος Μεσογείων 264
 • ΧΟΛΑΡΓΟΣ
 • 210 65 02 000
 • 6976 554 664