fbpx
Τενοντίτιδα στροφικού πετάλου ώμου
11 Δεκεμβρίου 2019
ΝΟΣΟΣ DE QUERVAIN
Νόσος De Quervain
20 Μαρτίου 2020

ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ & ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΩΜΟΥ

Τα εξάρθρημα ώμου αποτελεί λίγο πολύ μια γνωστή πάθηση του οργανισμού. Ο περισσότερος κόσμος, προκειμένου να περιγράψει το εξάρθρημα (ή εξάρθρωση) ώμου αναφέρετε στην συγκεκριμένη κατάσταση με τη φράση «βγήκε ο ώμος». Το εξάρθρημα ώμου αποτελεί μια από τις συχνότερες εξαρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα, ένεκα της μεγάλης ευκινησίας που διαθέτει η συγκεκριμένη άρθρωση.
Ως εξάρθρημα ορίζεται η αποδιοργάνωση - παρεκτόπιση μιας άρθρωσης με συνοδό ρήξη του αρθρικού θυλάκου και των συνδέσμων της. Σε ένα ποσοστό 95%, το εξάρθρημα του ώμου εμφανίζεται με παρεκτόπιση προς τα εμπρός (πρόσθιο εξάρθρημα) , ενώ πολύ σπανιότερα (ήτοι 5%) προς τα πίσω (οπίσθιο εξάρθρημα) και προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση. Ποια είναι όμως τα αίτια του εξαρθρήματος, ποια τα συμπτώματα και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης;


Αίτια εξαρθρήματος

Το εξάρθρημα οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες:
 • Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το εξάρθρημα ώμου οφείλεται σε έναν τραυματισμό του αρθρικού θύλακα ή ρήξεως του επιχείλιου χόνδρου της ωμογλήνης. Ο τραυματισμός αυτός, τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μια πτώση ή ένα βίαιο χτύπημα. Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά που το εξάρθρημα προκλήθηκε κατά την διάρκεια του ύπνου ενός ατόμου, λόγω απότομης κίνησης.
 • Υπάρχει πιθανότητα μια εξάρθρωση του ώμου να οφείλεται και στην χαλαρότητα των συνδέσμων που συγκρατούν τον θύλακα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός.


Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ένα άτομο που πάσχει από εξάρθρημα ώμου είναι:
 • Οξύς – έντονος πόνος
 • Εμφανής παραμόρφωση της άρθρωσης
 • Αδυναμία κίνησης της άρθρωσης σε οποιονδήποτε βαθμό.
 • Το εξάρθρημα επιβεβαιώνεται με απλή ακτινογραφία ώμου.Αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε ένα εξάρθρημα ώμου, το σημαντικότερο είναι να πραγματοποιηθεί άμεση ανάταξη. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε έναν ορθοπαιδικό ιατρό. Αυτός θα αναλάβει την ανάταξη με τον βέλτιστο τρόπο. Σε περίπτωση που χρειαστεί η ανάταξη από κάποιο οικείο πρόσωπο λόγω έλλειψης ή μη δυνατότητας μετάβασης σε θεράποντα ιατρό, αυτό θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και βάση των δύο πιο διαδεδομένων τρόπων.
 • Ο δημοφιλέστερος τρόπος για την αντιμετώπιση εξάρθρωσης ώμου είναι η τεχνική του Ιπποκράτη, σύμφωνα με την οποία, το άκρο του ασθενούς θα πρέπει να τραβηχτεί κατά μήκος, κρατώντας κόντρα στον θώρακα του ( συνήθως με την φτέρνα του ποδιού).
 • Εναλλακτική μέθοδος αποτελεί η μέθοδος Kocher με κάμψη του αγκώνα στις 90ο και έξω στροφή του βραχιονίου, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από ορθοπαιδικούς.


Μετατραυματική διαδικασία

Αφού αντιμετωπιστεί το εξάρθρημα, ο πόνος του ασθενούς θα εξαφανιστεί παντελώς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, ο ασθενής θα αντιμετωπίσει οίδημα στην περιοχή του ώμου για τις επόμενες 24 – 48 ώρες. Στην περιοχή θα πρέπει να τοποθετηθεί φάκελος για ακινητοποίηση του ώμου από 1 έως και 4 εβδομάδες, ανάλογα με την ηλικία και τη φύση του τραυματισμού του ασθενούς. Με το πέρας του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ενδέχεται να χρειαστούν φυσικοθεραπείες για την πλήρη αποκατάσταση της κινητικότητας του ώμου.
Παρά την άμεση ανάταξη και τη σωστή μετατραυματική αντιμετώπιση ενός εξαρθρήματος ώμου, το ποσοστό υποτροπιάζοντος εξαρθρήματος είναι αρκετά υψηλό, ειδικά σε ομάδες ατόμων νεαρής ηλικίας με έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Αστάθεια ώμου – Τι είναι και που οφείλεται;

Ως αστάθεια του ώμου, ορίζεται η τάση για συχνή εξάρθρωση του ώμου. Διακρίνεται σε πρόσθια αστάθεια, οπίσθια αστάθεια και σε αστάθεια πολλαπλών κατευθύνσεων. Η συγκεκριμένη κατάσταση δυσχεραίνει τις δραστηριότητες και την καθημερινότητα ενός υψηλού ποσοστού ανθρώπων. Κάτι τέτοιο σαφώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου που πάσχει από αστάθεια ώμου, αφού ο συνεχής φόβος ενός εξαρθρήματος του στερεί καθημερινές δραστηριότητες, συμμετοχή στον αθλητισμό κλπ.


Εξάρθρημα και Αστάθεια Ώμου - Επεμβατική αντιμετώπιση με αρθροσκοπικές τεχνικές

Το εξάρθρημα και η αστάθεια ώμου μπορούν να αντιμετωπιστούν με αρθροσκοπικές τεχνικές. Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με την χρήση σύγχρονων και αξιόπιστων τεχνικών όπως η επέμβαση τύπου Bankart. Κατά την συγκεκριμένη διαδικασία η αποκατάσταση πραγματοποιείται μέσα από τομές μικρού μεγέθους (3-8 χιλιοστών περίπου) με συρραφή του επιχείλιου χόνδρου και πάντοτε υπό την εποπτεία μικροκάμερας. Ακολουθεί ακινητοποίηση του ώμου για 4 εβδομάδες περίπου και στη συνέχεια έναρξη φυσικοθεραπειών. Με την αρθροσκόπηση, η αντιμετώπιση παθήσεων στον ώμο γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά με πολύ μικρό χρονικό διάστημα ολικής αποκατάστασης.

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κλείστε σήμερα online ένα ραντεβού 

 
 • Νέστορος 122
 • ΙΛΙΟΝ
 • 210 26 92 705
 • ΙΑΣΩ GENERAL (Γραφείο 327)
 • Λεωφόρος Μεσογείων 264
 • ΧΟΛΑΡΓΟΣ
 • 210 65 02 000
 • 6976 554 664